У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України

25-04-2024 10:20

Стартував Житомирський кінофорум спілки молодих кінокритиків України, присвячений 100-річчю від дня народження Сергія Параджанова

Житомирський кінофорум спілки молодих кінокритиків України – проєкт, який реалізував Ілля Сідлецький в межах гранту для обдарованої молоді Управління у справах сім'ї, молоді та спорту Житомирської міської ради. Він передбачає: перегляд фільмів, майстеркласи та конкурс критичних есе.

Учора, 24 квітня, розпочали з перегляду д/ф «Небезпечно вільна людина», режисером якого є Роман Ширман. Стрічка «розповідає» про життя та діяльність Сергія Параджанова – українського кінорежисера, сценариста та композитора вірменського походження, який був представником хвилі українського поетичного кіно. Окрім того, він є автором жанру колажу в українському образотворчому мистецтві. Найвідомішою режисерською роботою митця є кінострічка «Тіні забутих предків».

«До повномасштабного вторгнення було популярно влаштовувати такі кінофоруми. Але в Житомирі такого ще не було. Коли влітку на Закарпатті я потрапив в музей Параджанова, він мені дуже сподобався. І після цього почав вивчати його світогляд... Вирішив, що буде чудовою ідеєю зробити захід, приурочений до сторіччя Сергія Параджанова. Тим паче, що 2024-ий рік визнаний його роком», – каже Ілля Сідлецький.

Відео дня

Форум продовжуватиметься: 25 квітня у Кінотеатр Ім. Івана Франка м. Житомир відбудеться перегляд х/ф «Тіні забутих предків», а 26 квітня – х/ф «Колір гранату» за режисури Сергія Параджанова. У Gnatyuk Art Center триватимуть активності: 25 квітня – майстерклас «Колаж в стилі Параджанова», а також зустріч із Сергієм Тримбачем та презентація книги «Сценарії Сергія Параджанова» 26 квітня.

Источник: 20 хвилин